top of page

Leg med Medier og iPad i skole og dagtilbud

Le Viseur

Le Viseur er et kunstpædagogisk legetøj, som egner sig særlig godt legen med billeder, animation og sprogstimulering og udvikling af forestillingsevnen. Leg med Medier arbejder med Le Viseur i sine workshops i skoleklasser og forhandler legetøjet efter aftale.

Spillet skal fremme perceptionen og den “se proces” der gør øjet i stand til at tænke, være kritisk, nysgerrig og kreativ. Når der leges med le Viseur, er der ingen regler for, hvordan man skal sætte former og farver sammen, hvilket giver det enkelte barn mulighed for at skabe billeder med udgangspunkt i netop den enkeltes valg af former og farver.

Le Viseur er udviklet i 1993 af den schweiziske kunstner Gottfried Honegger, der gennem mange år har beskæftiget sig med barnets kognitive indlæring.

Grundprincippet for spillet er leg og skønhed, forstået på den måde at legen skal anses som den fornemste form for kreativitet, der aktiverer og udvider den mentale kapacitet, forstillingsevne og bevidstheden generelt.

Indholdet af le Viseur er geometriske former og farver. Cirkel, kvadrat, og trekant, blå, rød og gul er grundsten og alfabet for alle billeder. Det er relationen af mennesket og disse rene former og brugen af dette alfabet, der lægger fundament for legen med billeder. Med formerne kan man lege på bordet eller på gulvet, på glasruden for at have rum og lys med, eller udenfor og på den måde indgå i en dialog med naturen. Fælles er, at det hverken kræver et specielt talent eller specifikke evner. Det er en leg for alle, uden regler og forbilleder. Der kræves ingen farver, pensler, papir eller vand. Alt er foranderbart og manipulerbart, og det er fantasi og nysgerrighed, der dikterer, hvordan billederne bliver til og lavet om igen. Resultaterne skal ikke fikseres og opbevares, men processen omkring forandring er essentiel og skaber leg frem for produktion.

Målgrupper for le Viseur

Le Viseur er et spil for alle mennesker i alle aldre, men blev oprindeligt udviklet til børn. Imellemtid finder legen med le Viseur bred anvendelse i såvel vuggestuer, børnehaver og skoler. Særligt udbredt findes Le Viseur i institutioner for børn og mennesker med særlige behov og fysiske og psykiske handicap. I plejehjem for ældre, hospitaler og pædagogiske værksteder på museer i forskellige europæiske lande finder vi le Viseur repræsenteret.

 

Legen med le Viseur må gerne suppleres med egne lege eller regler, som kan fx. indeholde terninger, færre eller flere elementer, forskellige tema eller måder for samarbejde.

​Espace de l'art concret

Le Viseur blev udviklet i forbindelse med etableringen af pædagogiske værksteder på det franske museum Espace de l'art concret. Gottfried Honegger, som er grundlægger for museet, har ikke kun præget museets identitet og samling, men også lavet et pædagogisk koncept, som på dette tidspunkt var (og stadig er) banebrydende i franske museer. Le Viseur blev brugt til fri leg, pædogiske aktiviteter i skoleklasser og som formidlingsredskab i udstillingerne.

Læs mere om museet på deres hjemmeside

Bestilling af Le Viseur

Her har du mulighed for at bestille et eller flere sæt til din skole, institution eller organisation. Udfyld formularen hereunder. Vær opmærksom på at dette ikke er webshops, så alle detaljer omkring transport og pengeoverførsel klares via mail efterfølgende.

Videre til bestillingsformular

bottom of page